Sequentie Dansen

Van "Old Time" tot "Modern"

Sequentie Dansen2019-03-16T12:51:40+01:00

Sequensdans is een vorm van dansen waarbij in een vooraf bepaalde volgorde dansbewegingen worden uitgevoerd. Meestal is de muziek eveneens vooraf bepaald.
Sequensdansen zijn in het algemeen ouder dan moderne ballroomdansen. Met uitzondering van de Weense wals, deze is als dans in de 18e eeuw ontstaan uit de Oostenrijkse volksdans de Landler. Deze dans wordt zowel in een cirkel, vierkant, rechthoek of in lijn gedanst.

Alle dansen in de danszalen waren sequensdansen. Ook na de ontwikkeling van de moderne ballroomdansen in England, werd verder aan sequensdans gedaan. Het omvatte het zogenaamde “Old Time” evenals aangepaste versies van het moderne ballroomdansen en latin dansen.

Sequensdansen is een competitieve sport, evenals een sociale bezigheid.

De Britse Sequens kampioenschappen is de meest beroemde jaarlijkse sequens danswedstrijd en is onderdeel van de Blackpool Sequens Dance Festival. Deze wordt gehouden in de Empress Ballroom, Winter Gardens, Blackpool, Engeland, sinds 1949.

Sequensdansen vandaag

Bij de moderne sequensdansen worden de stappen herhaald na de zestiende maat, dit wil zeggen, op de 17de maat beginnen we opnieuw met de eerste pas. Een typische sequensdans bestaat uit 5 of 6 sequenties. Alle dansers starten op de eerste maat en stoppen zodoende allen tezamen op de respectievelijke 80ste of 96ste maat. Sequentie dansmuziek is meestal uitgevoerd in een strikt tempo, hoewel sommige “gewone” muziek voldoende is, mits deze gespeeld wordt in secties of reeksen van 16 maten.

Er zijn veel verschillende types tempo voor sequentiedansen, gebaseerd op de classificaties van het type dans. Sequens dansen worden opgedeeld in 3 verschillende secties, respectievelijk:
“Old Time” occasioneel ook wel “Old Tyme” genoemd, (nu refererend naar ‘klassieke dansen’) ergens in het begin van de 20ste eeuw kwamen de “Moderne” en “Latin” sequentiedansen op. Regelmatig worden nieuwe sequentiedansen bedacht in 2010 waren er reeds meer dan 4000 verschillende sequentiedansen geregistreerd.

Old-Time dansen:

Old-time Waltz, Country dans, Quadrille, Galop, Polka; Saunter, Gavotte, Two Step, Mazurka, Schottische, Cakewalk.

Moderne dansen:

Wals, Tango, Foxtrot, Quickstep

Latijns-Amerikaanse dansen:

Rumba, Cha-cha-cha, Samba, Jive, Paso Doble, Bossa Nova, Salsa, Mambo.

Regelmatig worden danswedstrijden gehouden tussen diverse dansleraars om te beslissen welke sequentiedans er officieel zal worden aangenomen en uitgeschreven voor bredere distributie. De meeste dansen zijn echter een kort leven beschoren en verdwijnen in de archieven. Sommigen, slechts een paar, vinden grote populariteit en treden toe tot het selecte clubje van de blijvers. Dergelijke populaire dansen zijn de basis voor vrijwel alle “Tea Dance”. Bovendien zijn de meeste van mening dat de beste dansen de oudere dansen zijn. Alhoewel nog enkele clubs het aanleren blijkt de interesse in de moderne sequentiedansen af te nemen.

Populaire sequentiedansen zijn tot op heden

Sequentiedansen voor beginners

  • Caribbean Calypso, Eva Three Step

Moderne sequentiedansen

  • Waltz Catherine, Emmerdale Waltz, Tango Tarquilla, Caribbean Foxtrot

Latin sequentiedansen

  • Bellissimo Cha Cha, Sally Ann Cha Cha, Queen Of Hearts Rumba

Old Time sequentiedansen

  • St Bernard’s Waltz, Fascination Tango, Westwood Swing

 

Dat sequentie dansen ook in een modern hedendaagse stijl kan, bewijst onderstaande video