Easy Line Dance

Geen exclusieve voor country!

Line Dance2019-07-03T21:50:56+02:00

Een linedance is een formatiedans waarbij een groep mensen danst in één of meer rijen, waarbij ze dezelfde bewegingen uitvoeren.

Omschrijving

Linedance is een dansvorm die uit Amerika is overgekomen. Bij linedance worden er in lijnen/rijen gedanst, zo wordt het één geheel. Ook worden er dezelfde bewegingen en op dezelfde maat gedanst. Wat ook kenbaar is voor linedance is dat er vaak een basis gedanst wordt van bijvoorbeeld totaal 32 tellen (4 keer 8 tellen) en deze achter elkaar herhaald wordt.

In het begin werd linedance alleen op countrymuziek gedanst. Tegenwoordig kun je Linedance op verschillende stylen muziek beoefenen, zoals pop, rock, salsamuziek, Iers enzovoort. Bekende dansen zijn bijvoorbeeld de Freeze en de Single Waltz. Linedance wordt vaak bij wijkverenigingen en dansscholen beoefend en de dansers zijn soms in country, western en/of cowboystijl gekleed.

Ook worden er jaarlijks linedanswedstrijden gehouden. Deze wedstrijden worden regionaal en landelijk gehouden. Bij deze wedstrijden kun je deelnemen als: team, partner, koppel, choreograaf of individuele linedanser.

Linedance wordt op verschillende niveaus gedanst. Dit ligt aan bijvoorbeeld de moeilijkheid van de basis van de dans. Dit zijn de verschillende niveaus: social, newcomer, novice, intermediate, advanced en megastar, Superstar, Allstar.

Nieuwe hype

Er is ook een nieuwe hype ontstaan. De Linedancers dansen steeds vaker op top 40 muziek en er zijn ook al linken met het streetdance & jumpstyle wat eigenlijk ook vormen van linedance zijn.

Het hakken-tenen wordt een beetje naar de achtergrond verdrongen. De cowboykleding en countrymuziek zijn niet langer een vereiste en de duimen hoeven niet meer achter de buckle. Er mag met het hele lichaam bewogen worden in plaats van het ‘over de vloer harken zonder het bovenlichaam te veel te bewegen’ zoals het is begonnen.

De groep mensen die nog maar net zijn begonnen met deze lossere stijl er in te brengen worden door de dansers die als countrydanser begonnen zijn soms vreemd aangekeken. De meningen zijn dan ook verschillend.

Maar één ding staat vast: ook binnen het linedance is een vernieuwing aan de gang zodat het met de tijd meegaat. Deze stijl wordt ook wel newline, funky of non-country genoemd

Bron: Wikipedia

We hebben een Patent op Amusement

Linedance heeft een hoge amusementswaarde

En wie kent de “Hucklebuck” niet?

Aarschot danst “In Zaire”!